Weixl-Várhegyi László
–
A gyógyító parlagfű
19 órája ·
A helyes táplálkozásról
Az egyik alapvető Mazdaznan elv a hús nélküli táplálkozás, hiszen a húsevés hátráltatja az ember mindennemű fejlődését, mind egyéni, mind társadalmi szempontból.
Fontos az is, hogy az asztalunkra kerülő zöldség, gyümölcs friss legyen és kívül-belül tiszta, azaz biológiai termesztésből származzon, feleljen meg az étkező vércsoportjának, ami a Mazdaznan szerint többek között azt jelenti, hogy a növény előállítása során csak növényi eredetű trágyát kapott. Ez azért lényeges, mert az állati trágyával kezelt földből táplálkozó növények betegségcsírákat hordoznak magukban.
Az egy étkezés során felhasznált ételeknek illeniük kell egymáshoz. Már említettük a húsnélküliséget, most ki kell egészítenünk ezt azzal, hogy a Mazdaznan vegetáriánus ésvarietárius, azaz a különféle ételeket tudatosan kombinálja, hogy azok anyagai egymást kölcsönösen kiegészítve az életerők serkentését elősegítsék. Előnyös kombinációk egész sorát találhatjuk a Mazdaznan receptek között.
Étkezésünkben a nyerskoszt fő szerephez jut. Nyáron összes elfogyasztott táplálékunk kb. 85 %-ának nyerskosztból kellene állnia. A hidegebb idő beálltával egyre több főtt étel szerepel az étlapon. Az ételek helyes elkészítéséről is tanít a Mazdaznan. Például a zöldségek elkészítését illetően. Hibás az a gyakorlat, miszerint a zöldséget vízben megfőzzük, és utána leöntjük a levét. Ezzel szemben, ha a zöldséget saját levében pároljuk vagy megsütjük, akkor nemcsak egészséges ételt készítettünk, hanem finomat, ízletest is.
A párolásról
A helyes párolás lényege az, hogy a magyar szokással ellentétben nem teszünk a zöldséghez ill. gyümölcshöz vizet. A zöldség ízanyagai így megőrződnek, sőt, felerősödnek. Ami viszont szükséges hozzá, az egy vastag aljú edény, melyben a zöldség nem ég oda. Alacsony hőmérséklet mellett mindenféle zöldségből kb. 20-30 perc alatt puha, ízletes, tápláló finomság készíthető. Természetesen egy kis derített vajat (ghi), vagy szőlőmag olajat tegyünk az edény aljára. Célszerű hagymát aranybarnára alápirítani, s úgy hozzátenni a felaprított nyers zöldséget. A helyes (nem túlságos) fűszerezés (kurkuma, gyömbér, kapor, majoranna, fekete kömény, reszelt torma, erős paprika) nemcsak ízesebbé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételt. Próbáljuk ki például a párolt sütőtököt, céklát, cukkínit, tököt, sárgarépát, brokkolit, zöldbabot, zöldborsót, karalábét, cukorrépát főzőtököt, stb... De ugyanígy gyümölcsöt is lehet párolni, sőt, előfordulhat, hogy a gyümölcs magas savtartalma miatt kell is. (Pl. savanyú alma, kényszerérett banán, stb.)
„...egyéni egészségi állapotunk igényeihez s az adott évszakhoz igazodva célszerű a zöldség- és gyümölcsféléket megsütni, vagy megpárolni. A sütéshez legközelebb álló elkészítési mód a zöldség, ill. gyümölcs saját levében történő párolása.
Ez víz hozzáadása nélkül történik, kevés növényi olajon (szőlőmag olaj, rizs olaj, vagy oliva olaj), egy jól záródó edényben (Aryana-edény), mérsékelt lángon. Ezáltal aroma-, azaz illatanyagok, vitaminok, azaz, a testet életerővel ellátó anyagok és szalinok, azaz biokémiai sók keletkeznek az ételben. A fogyasztásakor tegyünk rá a tiszta sóból (www.tisztaso.hu) megfelelő mennyiségűt, hogy az esetleges magas kálium tartalmát ellensúlyozzuk.
Mindezek nagy fontossággal bírnak a testi közérzetet és a testi és szellemi teljesítőképességet illetően. A zöldségfélék elkészítése során csak desztillált vizet szabad használni, mert akkor a szerves ásványi anyagok jól kioldódnak és jól beépülnek a szervezetünkbe. A bogyós gyümölcsöket víz hozzáadása nélkül párolunk vagy sütünk, de gyömbért vagy szegfűszeget tegyünk hozzájuk, különben emésztési panaszokat okoznak. Végre véglegesen a múlté kell, hogy legyen az a gyakorlat, miszerint a vízben főtt zöldségről leöntjük a főzővizet és az ily módon minden értékes összetevőjétől, táperejétől megfosztott, kilúgozott zöldséget fogyasztjuk el.“ Ezt is el kell fogyasztani, de le is hűthetjük és később is megihatjuk.
Megjegyzés: Egyes zöldségeket, pl. káposztát, karfiolt, stb., mielőtt felhasználnánk, forrásban lévő vízzel leöntünk, 10 percig benne hagyjuk, majd hideg vízzel lecsapatunk.
Ez a fajta párolás elektromos tűzhelyen könnyebben megvalósítható, mert lehetőség nyílik alacsony fokozatot használni, hogy a párolás lassan történjék. Azonban nem lehetetlen gáztűzhelyen sem párolni, csak kell hozzá egy vastag vaskorong és egy vastagaljú edény, és persze több türelem. A lényeg az, hogy lassan, kevés hő hozzáadásával történjék a folyamat, így nem kell tartanunk az odaégéstől. Mikrót használni tilos
Táplálkozásunk során az éppen uralkodó évszakot és tartózkodási helyünk éghajlatát is figyelembe kell vennünk. A Mazdaznan az év hónapjaira lebontva ad életvezetési, táplálkozási, testápolási és egészségügyi tanácsokat.
„Ateljes tönkölybúza, az alakor búza, a pur-pur búza, a köles, aquinoa, a zab, a rizs, az élet oszlopai“ - ígyutal a Mazdaznan az egyenes szárral magasba szökő gabonaszálra és a teljes gabonaszem áldásos tulajdonságira, melyeket akkor élvezhetünk, amennyiben helyesen készítjük el a minden vércsoportnak megfelelő ételünket. Az A-sok és O-ások a hajdinát is fogyaszthatják, a sima búzát csak az AB-sek!
A Mazdaznan Táplálkozástan elvei szerint való gyakorlat egészséges alapot teremt a harmonikus életvezetéshez az egészséges ember számára, míg a betegeket hozzásegíti gyógyulásukhoz. Ezeknek alapfeltétele a jó minőségű termény. A Mazdaznan földműveléssel, kertészettel is foglalkozik, mely megoldásokat kínál a táplálékkal és annak termelésével kapcsolatos problémákra, mind konyhakerti, mind pedig társadalmi méretekben.
-weixl-
A weboldalon fontos információkat olvashatsz arról, hogy milyen fontos a tiszta konyhasó, és a tiszta ivóvíz fogyasztása; napi beviteli mennyisége. A sónál “hivatalosan” ajánlott 5 gr. többszörösére van szükségünk. Betegek leszünk ha nem sózunk eléggé, és nem is leszünk ...
tisztaso.hu
tisztaso.hu
A weboldalon fontos információkat olvashatsz arról, hogy milyen fontos a tiszta konyhasó, és a tiszta ivóvíz fogyasztása; napi beviteli mennyisége. A sónál “hivatalosan” ajánlott 5 gr. többszörösére van szükségünk. Betegek leszünk ha nem sózunk eléggé, és nem is leszünk ...
A weboldalon fontos információkat olvashatsz arról, hogy milyen fontos a tiszta konyhasó, és a tiszta ivóvíz fogyasztása; napi beviteli mennyisége. A sónál “hivatalosan” ajánlott 5 gr. többszörösére van szükségünk. Betegek leszünk ha nem sózunk eléggé, és nem is leszünk ...
meg nekem. Ők az "itt és most"-ban hisznek. Vallják, hogy az egyetlen valóság az, ami itt van velünk, az, ami itt és most történik kettőnk között. Ha a holnapnak élsz, ami csupán egy álom, akkor mindössze ez a megvalósítatlan álom marad neked. A múlt sem valóság, értéke mindössze annyi, hogy azzá tett, ami most vagy, nem több. Így hát ne élj a múltban. Élj a mának. Amikor eszel, egyél. Amikor szeretsz, akkor szeress. Amikor beszélgetsz valakivel, beszélj. Amikor egy virágra nézel, láss. Ragadd meg a pillanat csodáját!”
Leo Buscaglia
|